Skip to main content
StudentenMarketing
Creatieve marketing is de sleutel tot contact!

Effectieve video marketing op YouTube

Student zoekt video op youtube

Steeds vaker horen wij klanten zeggen: “Wij moeten ook filmpjes maken, want iedereen zit op YouTube.” Zij besteden dan behoorlijk wat geld in het maken van mooie video’s, maar is dat wel zo verstandig?

Waarom video marketing?

Of video marketing voor jouw bedrijf interessant is, hangt af van de gehele contentstrategie en de doelen van het bedrijf. Als je video’s wil maken, omdat andere bedrijven dat ook doen is dat niet de juiste motivatie. Sterker nog: als dat de enige reden is, is er zelfs een grote kans dat het voor jouw bedrijf helemaal geen goede investering is!

Bedenk waarom jij video’s zou willen maken en verspreiden. Versterken video’s de huidige contentstrategie? Dan kan het maken van video’s een goede keus zijn. Bedenk ook voor welke kanalen de filmpjes gemaakt moeten worden. Zit jouw doelgroep op YouTube? Dan is het verstandig om video's te publiceren op dat kanaal. Is jouw doelgroep actief op social media als Facebook, Instagram of TikTok? Dan is het ook verstandig om de video’s daar te verspreiden.

Houd er wel rekening mee dat niet elke video geschikt is voor elk kanaal. Kijk dus goed naar wat het einddoel is en via welke kanalen je de video dan het beste kunt verspreiden. Hier kun je bij het maken van de video dan weer rekening mee houden.

Vindbaarheid van video’s in YouTube

Je hebt voor video marketing gekozen en een mooie video gemaakt om jouw doelgroep te informeren of aan te zetten tot een inschrijving of aankoop. Deze plaats je zonder al te veel moeite op YouTube, maar de resultaten vallen enorm tegen. Hoe kan dat nou, de video staat toch online? Nou, dat heeft te maken met de vindbaarheid van de video (ook wel video SEO genoemd).

Waarom zijn goede video's belangrijk op YouTube?

YouTube is er bij gebaat dat de video's die worden geplaatst op het platform van goede kwaliteit zijn. Hoe beter de video’s, hoe langer mensen blijven kijken. En hoe langer mensen blijven kijken, hoe meer advertenties YouTube aan de kijker kan tonen.

Video’s die vaak en lang bekeken worden, plaatst YouTube daarom hoger in het overzicht. Maar hoe maak je nou een goede video die veel kijkers trekt en lang bekeken wordt? Houd je in ieder geval aan de volgende basistips:

  • Zorg dat de kijker geboeid blijft. Doe dit door de kijker te entertainen, waardevolle informatie te geven of nieuwe inzichten te bieden.
  • Zorg dat de video van hoge kwaliteit is: de video is goed nabewerkt, het beeld is scherp, het geluid is goed en omgevingsgeluiden zijn zo veel mogelijk weggewerkt.
  • Er is een ondertiteling aan de video toegevoegd. Dit geeft kijkers de mogelijkheid om de video ook zonder geluid te kijken en niks te missen van wat er wordt gezegd.

SEO bij Youtube video's

De term SEO (search engine optimization) heb je misschien weleens gehoord als het over jouw website ging. Met een SEO-proof website word je namelijk beter gevonden in zoekmachines als Google. Maar wist je dat je zoekmachineoptimalisatie ook van toepassing is op YouTube-video’s? YouTube is namelijk ook een zoekmachine en het zoekgedrag is zelfs vergelijkbaar als het zoekgedrag in Google!

Dit betekent dat het ook belangrijk is om jouw video’s SEO-proof te maken. Dit doe je door bij het uploaden rekening te houden met de volgende dingen:

  • Zet de belangrijkste zoekterm (keyword) in de titel van de video.
  • Vul andere relevante zoektermen in bij ‘tags’: doe hiervoor een zoekwoordonderzoek of laat dit door ons doen.
  • Vul bij ‘description’ een goede lange beschrijving in van de video. Wat kan de kijker verwachten van het filmpje? Laat in de beschrijving ook de belangrijkste zoektermen terugkomen en plaats hier links in naar jouw website en andere relevante informatie.
  • Stel cards en endscreens in met de gewenste 'call-to-action', bijvoorbeeld naar meer informatie of links naar andere relevante video's.
  • Plaats ondertiteling bij jouw video's. Gebruik hier overigens niet de automatische functie van YouTube voor, want deze is niet 100% correct!
  • Maak een playlist als je meerdere video’s over hetzelfde (hoofd)onderwerp hebt.

Video op basis van keyword onderzoek

Zoals je hierboven hebt gelezen, is de inhoud van de film precies af te stemmen op het zoekgedrag van jouw doelgroep en de keywords die zij gebruiken om te zoeken naar informatie. 

Deze manier van videoproductie is uniek en doen wij samen met onze partner De Lichtjagers. Gezamenlijk kijken wij niet alleen naar het doel van de video, maar ook naar het zoekgedrag van jouw klanten en welke keywords daarbij passen. Met deze informatie wordt de basis van de video's gemaakt, zodat deze van hoge kwaliteit is én goed gevonden wordt.

Meer weten over de mogelijkheden van video marketing voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Boudewijn Trompert per mail of telefoon.